GESCHIEDENIS

In Noord Limburg, met name in Milsbeek, Ottersum en Gennep zijn van oudsher veel pottenbakkerijen geweest. Alleen in Gennep waren in de periode 1600 -1800 ongeveer 40 pottenbakkers actief.

De pottenbakkers die hoofdzakelijk gebruiksaardewerk maakten, kregen het door de opkomst van metalen potten en pannen en industrieel vervaardigd aardewerk echter steeds moeilijker. In het begin van de 20 ste eeuw waren er in de omgeving van Milsbeek en Gennep alleen nog een paar ambachtelijke bloempotten fabriekjes overgebleven.

In de dertigerjaren van de vorige eeuw waren er gemiddeld drie draaiers die zitten te draaien, en daarnaast lopen er een paar “loopjongens “ rond die er voor zorgen dat de draaiers continue voorzien worden van nieuwe kleiballen, en dat de gedraaide potten worden afgevoerd.

Een rekensommetje:

1600 potten in ruim 8 uur, dat zijn 200 potten per uur, dus ruim drie per minuut. Dan moet je wel door kunnen werken.

Henk Jacobs begon halverwege Milsbeek en Gennep pottenbakkerij de Champignon. Zijn zoon Geert Jacobs jr. heeft nu in Bergen Pottenbakkerij de Tramhalte. Zijn andere zoon Guul kocht een aantal jaren geleden de Olde Kruyk van Piet Kurstjens.

Play Video

VROEGER & NU

gebruik de slider en zoek de verschillen

20220825_064028 Foto zijaanzicht (7)

Fotoalbum

een blik terug in de geschiedenis

Boek nu één van onze kamers

Geniet van een verblijf in het landelijk gelegen B&B Potterie De Champignon in Gennep. De mooie kamers en prachtige omgeving waar u heerlijk kunt ontspannen.

Hoe vul ik de juiste datum in?

Om de datum in te vullen of te wijzigen dient u altijd de begin- én einddatum te kiezen. 

Met de eerste klik op de agenda selecteert u de begindatum en met de tweede klik de einddatum. 

Zie video als voorbeeld. 

Mocht het niet lukken dan kunt u altijd contact opnemen met info@potteriedechampignon.nl en zullen we u graag verder helpen!